top of page
Festunderholdning.png

Byd dit selskab på festunderholdning

Uanset om det er første gang du planlægger en fest, eller du ønsker at skalere op for festlighederne, er dette dit hjem for festunderholdning.

Festunderholdning-med-Mikkel-Rugholm.jpg

Festlig underholdning med Mikkel Rugholm

 • Oplev DK's populære fest tryllekunstner (5 uf af 5 stjerner)

 • Inviter Mikkel Rugholm forbi til firmafester & private arrangementer

 • Fejr din særlige begivenhed med magisk (OG SJOV) underholdning!

Anledning til festunderholdning

Byd på OUT-STANDING underholdning til livets store begivenheder

Underholdning-til-fest.jpg

Festliggør festen med comedy tryllekunstner Mikkel Rugholm

Festliggør festen med underholdning: Festligt!!! indslag for dig og dine gæster med DK's populære fest tryllekunstner Mikkel Rugholm. Værter oplever, at et indslag med Mikkel Rugholm gør festen magisk.

Underholdning-til-bryllup.jpg

Fortryl bryllupsfest med comedy tryllekunstner Mikkel Rugholm

Få en fortryllende bryllupsfest: Maaagisk indslag til brylluppet med aftenens tryllekunstner Mikkel Rugholm. Brudepar oplever, at Mikkel Rugholm tryllebinder og sætter gang i den specielle "HVORDAN-GJORDE-HAN"-stemning omkring festbordene, som kun en tryllekunstner kan.

Underholdning-til-foedselsdag.jpg

Overrask til fødselsdagsfesten med comedy tryllekunstner Mikkel Rugholm

Overrask med underholdning til fødselsdagsfesten: HIP HIP HURRAAAA for et festligt indslag til fødselsdagen, når Mikkel Rugholm under middagen dukker op og fyrer op for festlighederne. Fødselarer oplever, at Mikkel Rugholms festindslag skaber et "fest-lift", der vil noget!

Underholdning-til-konfirmation.jpg

Fejr konfirmanden med comedy tryllekunstner Mikkel Rugholm

Fejr dagen med konfirmationsunderholdning: Ét af de anderledes indslag til konfirmationsfesten, der hylder konfirmanden, bringer gæsterne tættere sammen og giver en oplevelse for livet. Konfirmander oplever, at Mikkel Rugholm skaber festtryl og mirakler lige foran dem.

Start din plan for fantastisk festunderholdning

Det første trin til at opnå fantastisk festunderholdning er at starte din plan for festunderholdningen.

Det er præcis, hvad denne side handler om.

Du vil finde ud af, hvad underholdning kan gøre ved en fest, hvad de mest populære typer af festunderholdning er derude, hvordan du præsenterer indslag til festen bedst muligt, og hvordan du finder ideer til festen, der er med til at skabe en god fest.

Denne side er et kartotek af festunderholdning, der hjælper dig med ideer til festen.

Hvad er festunderholdning?

Festunderholdning er en type underholdning, der er festlig og munter i sit udtryk. Typisk finder det sted som et eller flere sjove indslag i løbet af festen.

 

Essensen er, at det skaber en fælles oplevelse.

 

Ens gæster eller medgæster kan slappe af i hinandens selskab, stemningen lettes, og alle har et fælles referencepunkt. Festens funktion tydeliggøres og inviterer til yderligere morskab og godt humør.

Styrken ved at have et festligt referencepunkt

Underholdning til festen med løbende sjove indslag kan give et referencepunkt. Dette referencepunkt er med til at tydeliggøre, at det er intensionen med festen, at vi skal have det sjovt. At gæsterne - i takt med, at de bliver mere og mere trygge og afslappet i hinandens selskab - gerne må åbne op og more sig.

Og er det ikke det, som en fest handler om?

 

Har man allerede grint sammen til et fælles indslag, så er det nemmere at gøre det igen. Det kan sammenlignes lidt med en date: Har to personer først kysset, så medfører det som regel, at det er lettere at kysse igen anden gang.

Ulempen ved IKKE at have et festligt referencepunkt

Festens funktion tydeliggøres med sjove indslag undervejs og inviterer til yderligere morskab ved bordene. Samtidig fortæller det indirekte, at festlighederne gerne må foregå på en høflig og godgørende måde. Så løjerne ikke løber løbsk, og at festen ikke ender i kaos.

Kaos, hjernelam fuldskab, dans på bordene og nøgenbadning kan også være festens formål.

 

Men derfor behøver alle vel ikke gå kold før desserten?

Hvorfor er festunderholdning vigtig?

Kort sagt: Når det er udført rigtigt, har festunderholdning en stor festlig værdi.

Og i modsætning til andre former for underholdning (som for eksempel TV, film og sociale medier), kan festunderholdning give en live oplevelse, hvor magien mellem mennesker opstår fysisk her og nu.

 

Det er unikt.

 

Bånd vil blive knyttet ud fra fuld tilstedeværelse med hinanden - oplevet med alle sanser.

Hvad gør festunderholdning anderledes fra anden underholdning?

I modsætning til underholdning gennem en skærm, som fuldt ud eller overvejende er envejskommunikation. Så er festunderholdning en synergi af flervejskommunikation, der forstærker feststemningen.

 

Ikke bare en følelse af at betragte festen, men en oplevelse af ikke bare at være midt i festen, men også påvirke og bidrage til festen. En oplevelse af, at alt er muligt.

Øjeblikket - og samtidig starten på minder - der aldrig vil blive glemt.

Hvordan du drager fordel af festunderholdning

Så det er klart, at festunderholdning kan fungere. Men spørgsmålet er:

 

Hvordan begynder du at udnytte det?

På resten af denne side vil du blive klogere på alt det vigtige indenfor festunderholdning og få alle de grundlæggende tips og tricks i forbindelse med afholdes af en god fest.

Tips & tricks til at skabe festmirakler

1. Definer publikummet

Det første skridt til enhver fest med underholdning er at definere målgruppen.

Faktisk kæmper mange værter og festarrangører med, hvordan de får givet deres gæster en god oplevelse. For de gode intensioner er der.

 

Men i stedet for, at underholdningen rammer plet: Alle bringes tættere sammen om en mindeværdig oplevelse.

 

Så ender det med at være et malplaceret indslag, som enten ikke passede ind til publikummet. Eller ikke passede ind plot på det pågældende tidspunkt til festen. 

 

Det sidste vil vi vende tilbage til senere. Og for nu holde fast i vigtigheden af at vælge den rigtige festunderholdning til publikummet.

 

Lad os derfor først kigge på nogle værktøjer, der hjælper dig med at definere dit publikum til at finde den rette festunderholdning.

Hvordan defineres publikummet til festen?

Den brede betegnelse vil nok være: "festglade gæster, der ønsker god underholdning og en sjov tid sammen".

Det vil højest sandsynligt være et godt udgangspunkt.

Sandsynligvis, fordi dine gæster er i din omgangskreds, og I derfor bærer en fælles synsvinkel for, hvordan I ser en god fest. Og dermed god festunderholdning.

2. Præsenter underholdingen på de rigtige tidspunkter

Et eksempel på en uheldig booking

Tag for eksempel en stor firmafest. Stor sal med langborde, den mest kreative oppyntning, genialt tema, fuld dansegulv med DJ-pult og 100 discolamper - klar til at blinke hele natten. Der er lagt op til en FED FEST! Festudvalget har gjort det. Forvandlet budgettet til det vildeste resultat.

 

Forestil dig så tidspunktet til festen mellem hovedret og dessert. Et ideelt tidspunkt til et muntert indslag med for eksempel en stand-up komiker. Scenen er klar, lydforholdene er gode, festudvalget har tænkt på det hele.

Men noget vælter korthuset ...

 

For hvad festudvalget ikke havde tænkt på er, at Afdeling 4 allerede startede festen kl. 14 ved fyraften. Ensbetydende med rigeligt indtag af alkohol før den store fest. Og den fik ikke for lidt. Og nu 6 timer efter er den festglade Afdeling 4 ikke til at styre.

 

En af branchens bedste stand-up komikere går på scenen. Det berusede langbord kommer med tilråb og fornærmelser. Den ellers veloplagte komiker kommer med nød og næppe igennem sine 25 minutter, som jobbet kræver i kontrakten. Men hverken komiker, gæsterne eller festudvalget kan kalde det en succes.

VIGTIGE TING: Planlægningen af underholdningen

I ovenstående eksempel har alle parter haft de bedste intensioner: Det skal blive en god fest.

Uheldigt, at en del af gæsterne allerede er fulde. På et tidspunkt, hvor det var meningen, at alle blot skulle være lidt lettere beruset med godt humør. Klar til god underholdning.

Festudvalget vil måske tænke, at det var spild af penge på så dyr en komiker, som gjorde det elendigt til prisen. De penge kunne de have brugt på mange andre fornøjelser til festen, vil de sige. Måske endda dagene efter fortælle andre, at den komiker skal man holde sig fra. Vedkommende kan ikke levere varen. Vi skulle have gået med et andet navn.

Men det er IKKE underholdningen, der er problemet. Hverken typen af underholdning eller navnet på artisten. Problemet ligger i planlægningen af underholdningen og kendskabet til de inviterede.

KONKLUSION: Lad underholdningen passe til festen på det rigtige tidspunkt

I ovenstående eksempel havde komikerens materiale slagtet gæsterne. De havde været færdige af grin. Og det havde været det helt store snakkeemne. Hvis festen havde passet til underholdningen på det rigtige tidspunkt.

Ergo må konklusionen være: Festunderholdning bør passe til gæsterne, begivenheden - og præsenteres på det rigtige tidspunkt.

 

Præsenteres festunderholdning rigtig - og på det rigtige tidspunkt - så vil du få max ud af både festen og underholdningen.

Og hvad kan være den rigtige festunderholdning på det rigtige tidspunkt? Det vil vi se nærmere på nu.

Festlig underholdning til velkomstdrinken

Starten på en fest byder ofte på en gæstfri velkomstdrink. Et tidspunkt, hvor gæsterne er i et stadige af festen, hvor de er ved at komme hinanden ved. Måske hilser de på hinanden for første gang eller samler op på sidste gang, at de var i hinandens selskab.

 

Et tidspunkt til festen, hvor der kan være brug for en icebreaker. For at skyde samværet godt igang. Og til det kan underholdning give god mening. Ikke nødvendigvis tidspunktet for en fælles indslag, hvor alle deltager eller iagttager på samme tid. Men et godt tidspunkt for en underholdende foranstaltning, der involverer mindre grupper af gangen.

Dette for eksempel i form af to underholdningstyper:

 

 1. I form af mobil underholdning, der bevæger sig rundt blandt klynger af gæster.

 2. Et statisk område i festlokalet, der byder på et underholdende moment og derved kan drage gæster til i små grupper.

Festlig underholdning inden forretten

Et tidspunkt til festen, hvor der gerne må begynde at blive drysset med små hints af feststemning. Hurtige indslag, der indikerer, at det bliver en fest med sjov, overraskelser og spænding.

 

 1. Det kan være alt fra en velkomsttale, der afslører lidt af, hvad gæsterne kan have i vente.

 2. Indledninger til små selskabslege.

 3. Live musik i baggrunden.

 4. Pynt, lys og effekter i festlokalet kan være med til at sætte en festlig stemning.

 5. Visuel underholdning i siderne, langs bordrækkerne - eller sågar oppe under loftet.

 6. Er gæsterne i udklædning kan det også være med til at sætte en munter snak igang omkring festbordene.

 

I det hele taget kan alle ideer, som forstærker meningen med festen, være med til at gøre festen endnu mere fornøjelig og særpræget. Alle ideer til underholdning, som ikke kræver et bestemt fokus, men som plot er til stede, kan være gode. Dette skyldes, at det ikke må være alt for tidskrævende, da det kan være rart at give sine gæster mulighed for at få stillet den værste sult med en forret.

Underholdning & festlige indslag under middagen

Nu begynder festen rigtig at tage form. Alle gæster har forhåbentlig fået sig en borddame eller bordherre. Gæsterne har fået stillet den værste sult via forretten. Og herfra er der som regel to scenarier groft listet op:

 

 1. Der er desværre lidt akavet stemning. Gæsterne er ikke kommet helt ind på hinanden endnu. Og det er derfor uheldigvis nærmest kun lyden af bestik og service mod hinanden, som kan høres ude fra gaden.

 2. Stemningen går som smurt derudaf. Alle er i godt festhumør og beriger hinanden med godt selskab.

 

Står festværten over for scenarie nr. 1, og det ønskes, at gæster får de bedste forudsætninger for at åbne mere op. Så må der mere vin på bordene. Spøg til side. En god ide kan være, at give gæsterne den bedste følelse af, at de er frie. At de kan åbne munden uden, at al fokus pludselig rettes mod vedkommende. Med andre ord: Eliminer pinlig tavshed. Og giv gerne gæsterne guldkorn, som de kan bruge til at åbne samtaler. Er der interessante og sjove festligheder, som gæsterne kan forholde sig til og drage ind i videre samtale. Så vil den onde langtrukne feststemning kunne vendes til, at snakken pludselig begynder at gå sin lystige gang på kryds og tværs.

Og står festværten over for scenarie nr. 2, og det ønskes, at alle skal have en fest, som de sent vil glemme. Så må der mere vin på bordene. Igen i spøg. Så skal festen gerne kulminere i interessante og sjove begivenheder, der giver alle en forrygende tid sammen. Festlige indslag, som bringer skål frem, forrygende anekdoter fra gæsterne, og som involverer gæsterne og bringer gæsterne i nye sjove scenarier, som kan skabe nye forrygende anekdoter. 

Gode tanker, som kan hjælpe festen i den muntre retning, kan være:

 1. Tænk i, hvordan store TV-shows er bygget op med løbende indslag. Det kan være en TV-produktion, som sætter fokus på et bestemt tema eller en fejring af en bestemt person. Det er et live show for de inviterede samtidig med, at seerne kan se med på fjernsynet. Her er taler og indslag med til at skabe en fest. Kan denne opbygning og effekt drages ind over din fest?

 2. Der findes masser af underholdning, som kun kan opleves til fest. Oplevelser, der bare venter på at blive udforsket. Personer, som lever og ånder for deres passion. Kan du invitere et underholdende indslag forbi din fest?

 3. Er du fan af en bestemt person? Måske en musiker, der kan komme og spille til din fest? Eller en bestemt genre? Et band, en look-alike, en dygtig cover musiker? Hvad er mulighederne her? Det kan også være en helt anden interessegruppe?

3. Find udgangspunktet for festunderholdningen

En ren vinder

Der vil være festunderholdning, som du på forhånd ved vil gå rent ind hos dine gæster.

 

I har tidligere festet, hvor du virkelig kunne mærke, at underholdningen havde en stor indflydelse på dine gæster og festen. Den var med til at gøre alle i endnu bedre humør og det smittede af på resten af festen. Og i tiden efter.

 

For eksempel indslaget med tryllekunstneren, der bare kickstartede festen og imponere med de vildeste tricks. Ingen kunne regne det ud, og det var til stor jubel. Et indslag til festen, der i den grad gjorde sig godt. Både til festen og stadig nævnes år efter, når samtalen falder på festen dengang.

 

Du kan derfor med god afklaring spøger dig selv:

 

 1. Kan den samme tryllekunstner komme igen med nye tricks i ærmet?

 2. Er deres andre tryllekunstnere, som kan gentage succesen?

 3. Findes der lignede underholdning?

En højere mening

Der er også den festunderholdning, som du vil introducere for dine nærmeste. Fordi du bærer en forkærlighed for emnet og gerne vil give følelsen videre til dem, som du holder af.

 

Det kan som eksempel være, at du altid har gået op i motocross. Det har fra barnsben været din passion. Og du ønsker, at dine gæster skal mærke bare en lille bid af den glæde, som du får, når du går fuldhjertet ind i sporten.

 

 1. Hvad med, at motocross bliver en del af festen?

 2. Er der mulighed for et show?

 3. Kan gæsterne få en tur på den specielle motorcykel?

 4. Eller skal du have bygget festen op som foregik den til speedway med speaker-meldinger i højtaleren, den rigtige musik og paddock-piger til servering?

Alt skal opleves

Det kan være, at du ved, at din gruppe af gæster elsker at prøve nye ting.

 

I har både haft en hypnotisør, en gospel underviser, en bingo banko vært, et riverdance show, foredrag og en masse andre herlige indslag. Vellykket hver gang. I er åbne. Tager alt med et smil. Elsker at møde nye spændende mennesker. Udforsker alt. I ved, at underholdning til festen giver en god energi. Og I får det bedste ud af alting.

 

Her vil gode spørgsmål være:

 

 1. Hvad kan vi hitte på denne gang?

 2. Er der noget, som vi ikke har prøvet?

 3. Eller der en type underholdning, som vi gerne vil opleve mere af?

 4. Er der en ny artist på vej frem?

Et sats

Det kan også være, at du har ideen til festunderholdningen. Men du er ikke helt sikker på, om det nu passer til dine gæsters smag.

 

Ideen er måske lidt skævt. Det stikker lidt ud fra normen for denne type fester. Men det er alligevel ret sjovt. Det har i hvert fald fanget din interesse. Og du har lidt på fornemmeren, at det også godt kunne fange i hvert fald halvdelen af dit selskab. Den anden halvdel vil måske hellere konversere eller gå ud af ryge.

 

Men her vil det være en god ide at spørge sig selv:

 

 1. Hvad er det værste, der kan ske?

 2. Hvis det er det bedste festunderholdning overhovedet for halvdelen af gæster, er det så ikke godt givet ud?

 3. Vil resten bare ryste på hovedet, og så vil vi grine af det?

 4. Har vi med polterabend-effekten at gøre? Alt, der for eksempel sker til en polterabend, er måske heller ikke foretrukket af alle. Men bagefter vil det være det, som vi vil grine allermest af.

Udelukkelsesmetoden

Der vil også være nogle former for festunderholdning, som du på forhånd ved ikke vil appellere til din målgruppe.

Skær det fra, som du ved i hvert fald ikke vil passe ind til denne fest. Er du vild med ideerne, så kan du altid hive dem frem til en anden god gang. Til en anden fest. Med et andet setup. Eller med andre mennesker.

Gode spørgsmål at benytte i den situation er:

 1. Vil underholdningen glæde både dig og dine gæster?

 2. Vil indslaget passe overordnet ind, have en positiv effekt og være med til at fuldende festen? Eller vil folk være underholdningsmættede på dette tidspunkt af festen, så indslaget får en negativ effekt?

 3. Bør du ty til Kill Your Darlings-princippet? Har du en ide til festen, som du holder vildt meget af og ser frem til? Men som du samtidig har en dårlig fornemmelse af, hvordan vil blive modtaget til festen? Så kan du overveje, om det er den rigtige ide til lige netop denne fest.

bottom of page